W weekend zebrałam ostatnie cukinie, cebulę i fasolkę szparagową. Tak jeszcze miałam fasolkę. Podsadziłam ją pod koniec sierpnia i pięknie dojrzała. Część użyłam do tej potrawki, ale większość zjadły dzieci z bułką tartą 🙂
Składniki: 200-250 g piersi z indyka lub kurczaka, 1 cebula, 1 papryka, 1 mała cukinia, 150-200 g fasolki szparagowej, 250 ml passaty pomidorowej, ok. pół szkl. wody, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, garść ząbków czarnego czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka soli, pieprzu i papryki słodkiej, do podania ryż, pieczywo, kasza.
Mięso pokrój w kostkę i dopraw ulubionymi przyprawami. Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Fasolkę pokrój na 4-5 cm i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i przesmaż kurczaka razem z cebulką. Dodaj paprykę i smaż kilka minut. Następnie dorzuć cukinię, wymieszaj i smaż kolejne kilka minut. Wlej passatę pomidorową. Do butelki po passacie wlej wodę, przemieszaj butelką i wlej na patelnie, wymieszaj, posyp przyprawami. Całość duś ok, 10 min. Po tym czasie dodaj fasolkę szparagową i ząbki czarnego czosnku. Duś jeszcze kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Danie dopraw do smaku, posyp natką pietruszki. Podawaj z z kaszą, ryżem lub pieczywem. U mnie jest to chlebek ziarnisty.