Składniki: 1 cukinia (550-630 g), 200 g czerwonej soczewicy, 100 g kaszy jaglanej, 4 jajka, 1 marchewka, 3-4 łyżki pestek słonecznika lub dyni, łyżeczka soli i pieprzu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Soczewicę i kaszę jaglaną opłucz, wrzuć do gotującej się wody. Gotuj do miękkości. Odcedź, dokładnie osącz na sicie. Wystudź. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Marchewkę umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę keksową o wymiarach ok. 11 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Soczewicę przełóż do miski, dodaj cukinię, marchewkę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do keksówki. Posyp pestkami słonecznika lub dyni. Piecz przez ok. 1 godz. Wystudź na kratce. Pasztet najlepiej smakuje odsmażony na patelni z sosem pomidorowym lub czosnkowym.