Dziś prosty i pyszny pomysł na obiad lub kolację – makaron z szynką i kukurydzą.
Składniki: 250 g makarony, ok. 180 g szynki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, puszka kukurydzy lub groszku, 2 łyżki gęstej śmietany 12%, 100-120 ml wody po gotowaniu makaronu, sól i pieprz do smaku, łyżka posiekanej natki pietruszki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zachowując wodę po jego ugotowaniu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szynkę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj szybkę i czosnek. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj i smaż kilka minut. Dodaj śmietanę i wodę z ugotowanego makaronu, wymieszaj. Dodaj odcedzoną kukurydzę i makaron. Wymieszaj. Całość dopraw do smaku. Jeśli wolisz więcej sosu możesz dodatkowo dodać łyżkę śmietany i trochę wody. Makaron podawaj z natką pietruszki.
Zamiast kukurydzy możesz dodać groszek. Zamiast śmietany i wody możesz dodać 3 rozbełtane jajka.