Mój kolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów 😉 Tym razem mam dla Was przepis na roślinny gulasz ze strączkami. Ja użyłam białej fasoli, ciecierzycy i groszku. Jeśli chcesz użyj tylko fasolki lub ciecierzycy. A jeśli wolisz dania mięsne dodaj mięso z piersi kurczaka, kiełbaskę lub boczek 🙂
Składniki: 4 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 duża puszka fasoli, 1 mała puszka ciecierzycy, 1 mała puszka groszku, 5 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę, 1 i 1/4 szkl. bulionu, 2 łyżki mascarpone, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano, proszek z czarnego czosnku (opcjonalnie).
Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój je w większą kostkę. Cebulę obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę doprawiając ją obficie solą i pieprzem. Dodaj pomidory, wymieszaj i duś przez chwilę. Wlej bulion i dodaj suszone pomidory oraz strączki. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do 10 min. W misce wymieszaj mascarpone z koncentratem pomidorowym i sosem z patelni, a następnie wlej na patelnię. Całość wymieszaj i dopraw do smaku oddając proszek z czarnego czosnku i oregano. Gulasz najlepiej smakuje z pieczywek, ale możesz podać do z ryżem, kaszą lub makaronem.