Składniki: 1 tofu – 180g, 1 duża cebula, 2 średnie marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 czerwona papryka, 330 ml passaty pomidorowej, 1 małe opakowanie makaronu z fasoli mung, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oleju kokosowego, sól (ja użyłam pikantnej), pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie).
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na małej tarce. Seler naciowy oczyść i pokrój kostkę. W garnku lub rondlu rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć cebulę i seler, zeszklij. Dodaj posiekany czosnek i startą marchewkę oraz przyprawy: sól, pieprz, papryki i proszek z czarnego czosnku Wymieszaj i duć ok. 5 min. Wlej passatę pomidorową – buteleczkę opłucz wodą.Dodaj pokrojone w kostkę tofu. Całość duś 10-15 min.
W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z opisem producenta. Danie podawaj z pomidorem, posyp natką pietruszki.
Makaron możesz użyć jaki chcesz – ryżowy, pszenny; Tofu wymień na pierś z kurczaka.
Przepis na 2 porcje; Makro na 1 porcję ok: węgle – 4 g; tłuszcz 36 g; białko 28 g; kcal 400