Składniki: 2 papryki czerwone, 1 cukinia, 10 pieczarek, 1 cebula, 1 puszka pomidorów, kiełbasa, biała fasola lub ciecierzyca, łyżka oliwy, pół łyżeczki oregano, szczypta proszku z czarnego czosnku, sól i pieprz do smaku.
Pieczarki pokrój w półplasterki, paprykę pokrój w paski, cukinię w półksiężyce, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż pieczarki z cebulką doprawiając je solą i pieprzem. Następnie dodaj paprykę i cukinię i smaż ok. 10 min. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość duś niecałe 10 min.Danie dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem lub kaszą.
Jeśli chcesz użyć fasolki lub ciecierzycy dodaj je ugotowane pod koniec duszenia. Jeśli chcesz użyć kiełbaskę – dodaj ją wraz z paprykę i cukinią.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO; Oliwa i oregano od Grecco Products – można je kupić w sklepie www.czarny-czosnek.pl. Na hasło: kwelka10 masz 10% zniżki na wszystkie produkty ze sklepu www.czarny-czosnek.pl