Prosta i pyszna jednogarnkowa potrawka z kurczaka z pieczarkami. Idealna na rodzinny obiad i spotkania z przyjaciółmi. Jej smak jest jeszcze lepszy następnego dnia 🙂
Składniki: 500 g pieczarek, ok. 700 g piersi kurczaka, 3-4 cebule, olej do smażenia, przyprawy: po ok. pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej, natka pietruszki.
Pierś kurczaka pokrój w większą kostkę i dopraw solą, pieprzem i paprykami. Pieczarki umyj i pokrój na 4 lub 6 części. Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć pieczarki wraz z cebulą. Dosyp solą i pieprzem i usmaż, a następnie przełóż do garnka. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż kurczaka, a następnie wrzuć mięso do garnka. Całość wymieszaj i gotuj ok. 10 min. Potrawkę dopraw do smaku. Podawaj z ryżem lub pieczywem, posypaną natkę pietruszki.