Zupa jarzynowa jest dobra o każdej porze roku. Jednak wiosną, latem, jesienią czy zimą używam innej mieszanki warzyw. Ostatnio dni zrobiły się chłodniejsze i padał deszcz, więc taka zupa w sam raz na tą pogodę. Jest prosta, rozgrzewająca i sycąca. Bez względu na to, jaki warzywa mam pod ręką, ta łatwa zupa jarzynowa zawsze wyjdzie pysznie 🙂
Składniki: 2 łyżki oliwy, 1 średnia cebula pokrojona w kostkę, 2 marchewki pokrojone w krążki, 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę, 1 mały batat i 1 ziemniak pokrojone w kostkę, 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 sparzone, obrane i pokrojone pomidory, 1-2 ząbki czosnku posiekane, 2 łyżeczki suszonego oregano lub kilka łodyżek świeżego oregano, 4 szklanki rosołu lub wody, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 szklanka pokrojonej zielonej fasoli, 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę , 1 puszka czerwonej fasoli, sól i pieprz do smaku.
Czerwoną fasolę możesz wymienić na białą lub ciecierzycę. Batata można wymienić na dynię. Oregano można wymienić na inne zioła, np. tymianek, rozmaryn.
Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj cebulę, posyp solą i pieprzem i smaż ok. 5 min. Dodaj marchewkę, korzeń pietruszki, ziemniaka i batata, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki lub świeże, fasolkę szparagową, czosnek i oregano. Wlej bulion, wsyp ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, następnie zredukować ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj cukinię i fasole z puszki, przykryj i gotuj jeszcze 10 do 15 minut, aż cukinia zmięknie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.