To proste danie zrobisz w 20 min. Z tych składników możesz zrobić zapiekankę w piekarniku lub przygotowanie na patelni.
Składniki: 1 cukinia (ok. 200g), 1/3 szkl. mąki migdałowej, 2 łyżki babki jajowatej (opcjonalnie), 1/3 szkl. startego sera, 3 łyżki oliwy, duża szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, natka pietruszki, bazylia/oregano.
Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej, posól i odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj ją z proszkiem z czarnego czosnku, papryką i pieprzem, a następnie przełóż do natłuszczonej foremki. Starty ser wymieszaj z oregano lub bazylią oraz mąką migdałową i posyp nim cukinię. Piecz ok. 8 min w temp. 200 stopni.
Jeśli chcesz przygotować danie na patelni to cukinię pokrój w kostkę,dopraw i przesmaż. Posyp nią serem, przykryj i duś aż ser się rozpuści.
Całość to ok. 315 kcal, 22 g tłuszczu, 16 g białka, 6 g węglowodanów.