Przepis na te bułeczki dostałam od Swietłany z IG @swibur To kolejny przepis na wykorzystanie serka wiejskiego i dodanie białka do diety 😉 Ja użyłam mąki owsianej, ale można użyć mąki pszennej i zapewne też grahamki.
Składniki: 1 serek wiejski, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, szczypta ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie), 150 g mąki, 1 łyżka oliwy, ziarna.
Serek wiejski zblenduj z jajkiem na gładką masę. Dodaj sól, proszek do pieczenia, przyprawę i mąkę. Wymieszaj. Jeśli chcesz, może też dodać łyżkę ziaren np. słonecznika. Z masy, nawilżonymi dłońmi uformuj bułeczki. mi wyszło ich 7, ale myślę że lepiej zrobić 4-5 bułeczek. Bułeczki połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą posmaruj oliwą i ewentualnie posyp ziarnami. Piecz 30 min w temp. 175 stopni.
Z masy możesz zrobić również chlebek. Wystarczy podwoić ilość składników, ciasto przełożyć do keksówki i piecz 40-45 min.
Sól i mąka owsiana d Radix-Bis.