Składniki: pęczek szparagów, 100 g kaszy pęczak, 1 puszka białej fasoli, 2 gałązki selera naciowego, ok. 300 g bulionu, garść ziół: koperek, natka pietruszki, liście boćwiny, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól i pieprz, oliwa.
Seler oczyść i pokrój w kostkę. Zioła umyj i posiekaj. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Wodę zostaw.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż seler naciowy. Dodaj kaszę i chwilę smaż. Do kaszy wlewaj partiami bulion – po ok. 100 ml. Kolejną partię buliony wlej, kiedy pęczak wchłonie cały płyn. Jeśli zużyjesz cały bulion, a kasza nie będzie odpowiednio miękka użyj wody po gotowaniu szparagów. DO kaszy dodaj szparagi (możesz je pokroić na mniejsze kawałki) oraz fasolę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz proszkiem z czarnego czosnku. Na koniec dodaj zioła. Wymieszaj i gotowe 🙂