Składniki: 4 łyżki mąki pełnoziarnistej, 4 łyżki mleka 1,5% tłuszczu(lub mleka migdałowego lub sojowego w wersji bezlaktozowej), pół jabłka lub musi jabłkowego (100g), 2 jajka, 1 łyżka ksylitolu/stewiil lub miodu, szczypta cynamonu.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mąkę „słodziwo” i mleko, połączyć w jednolitą masę, dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach (bez skórki). Wszytko wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min lub smażyć na patelni po ok. 5 min z każdej strony.
Można z tej masy usmażyć lub upiec mniejsze omleciki, będzie je łatwiej przewracać.
Źródło: „Dieta Fit” N. Gacka