Nie ma to jak porządny obiadek. Dziś klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem sera i oregano.
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 bułka namoczona w wodzie, 2 łyżki prażonej cebulki, 1 jajko, po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, suszonego oregano, suszonych pomidorów proszku z czarnego czosnku, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki czerwonej czubricy, sól i pieprz do smaku, odrobina wody z gotowania makaronu.
Do podania: ugotowany makaron, ser.
Do miski włóż mięso, jajko, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj, uformuj klopsiki, połóż na blaszce do pieczenia. Piecz 15-18 min w temp. 170 stopni.
Sos pomidorowy: Na paleni podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidorowy z puszki i duś wszystko na średnim ogniu ok. 10 min. Ja sos zblendowałam (dzieci lubią gładki sos). Dopraw do smaku. Do sosu włóż upieczone klopsiki i gotuj jeszcze 5 min.Ugotowany makaron (ok. 300 g) wymieszaj z sosem. Jeśli trzeba dodaj trochę wody z gotowanego makaronu. Danie posyp tartym serem i oregano.
Proszek czarnego czosnku od Czarny-Czosnek BIO. Prażona cebulka, pieprz ziołowy sól, czubrica czerwona i suszone pomidory od Radix-Bis.