Lato to czas na świeże, proste posiłki z warzywami, których przygotowanie wymaga niewielkiego wysiłku. Ta tarta pomidorowa to lekka i łatwa kolacja. W mojej wersji z tymiankiem i miodem.
Spód: 150 g mąki (u mnie orkiszowa typ 2000), 120 g masła, 3 łyżki śmietanki 18%, szczypta soli, 4-6 łyżek wody.
Farsz: 5-6 pomidorów lima pokrojonych w plasterki i posolonych, 70-80 g sera feta pokrojonego w kostkę, 1 szkl. passaty pomidorowej, pieprz, tymianek, łyżka miodu (u mnie tymiankowy). Zamiast miodu można użyć cebulę pokrojona w plasterki.
Na podpieczony spód rozprowadź passatę pomidorową, następnie posty kostki fety i ułóż przekrojone pomidorki. Wierz posyp tymiankiem i polej miodem. Jeśli używasz cebuli, połóż ją naprzemiennie z pomidorami. Całość piecz 15-20 min w temp. 180 stopni.