Szarpana wołowina to soczyste i kruche mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach! Jest idealna do burgerów, tortilli lub sałatki. Ja podałam mięso z Ranch sos wiejski. Ma wyjątkowy smak; jest uniwersalny – pasuje i do zielonej sałaty, grillowanego mięsa, pizz, burgów, frytek, pieczonych mies i warzyw; jest szybki w przygotowaniu. Na 100 g śmietany/jogurtu dodaje się 1 łyżeczkę sosu i miesza.
Z kodem INSTARANCH masz 15% zniżki na zakupy na produkty Ranch w sklepie https://kubrysansklep.com
Składniki: ok. 1 kg wołowiny (możesz użyć piersi kurczaka lub mięsa wieprzowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej, kilka listków laurowych, łyżka oleju, szklanka czerwonego wina.
do podania: bułka do burgerów, tortilla, ulubione dodatki: pomidor, ogórek, papryka świeża lub marynowana, sałata oraz u mnie obowiązkowo Ranch sos wiejski.
Mięso natrzyj olejem i posyp przyprawami. Przełóż je do miski, wlej wino i dodaj pokrojoną cebulką i czosnkiem. Wstaw do lodówki na 12 godz. Po tym czasie mięso obsamaż i włóż do naczynia żaroodpornego wraz z cebulką, czosnkiem i „sokami z patelni”i winem z miski w której marynowało się mięso. Naczynie przykryj i piecz przez ok 2 godziny w temp. 180 stopni. Po tym czasie mięso poszarp widelcem i jeśli nie będzie odpowiednio miękkie piecz je dalej. Jeśli będzie potrzeba wlej trochę wody, żeby mięso się nie przypaliło. Upieczone mięso widelcami rozszarpujemy kawałek po kawałku. Ja przygotowałam burgery i tortillę.
#współpracareklamowa #ranch #sosrancherski #ranchsoswiejski #ranchsos #szarpanawołowina, #burgeryzwołowiną #tortillazwołowina #domowyfastfood #domowejnajepsze