Jesienne ciepłe śniadanie to jest to! Zdrowa komosa ryżowa, przepyszna dynia, lekko kwaśna żurawina, słodycz miodu i coś do chrupania – orzechy . Czego chcieć więcej 😉 Dynia jest pożywnym i wszechstronnym składnikiem. Jest to dobre źródło witamin A i C, a także błonnika. Quinoa to ziarno wysokobiałkowe, które jest również bogate w błonnik, co czyni go doskonałym dodatkiem do sałatki. Ma lekko orzechowy smak.
Składniki: pół szkl. komosy ryżowej, kawałek dyni (ok. 120g), 1 czubata łyżka suszonej żurawiny, łyżka orzechów (laskowych, włoskich, pekan), 1 łyżka pesek dyni – ja użyłam mixu ziaren z orzechami pinii i pestkami dyni od BeakBeak, duża szczypta cynamonu, odrobina oliwy, miód (opcjonalnie).
Komosę ugotuj i odcedź. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć dynię i cynamon. Wymieszaj i duś do miękkości (ok. 10 min.). Do dyni dodaj miód (opcjonalnie) i orzechy. Całość smaż na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wrzuć żurawinę i komosę ryżową. Całość wymieszaj. Smacznego.