Te bułki zrobiłam tylko dlatego, że siostra sprawdziła przepis. To prosty przepis, bułki wychodzą bardzo smaczne i zachowują świeżość przez min 4 dni. Ja zrobiłam 7 bułek, ale polecam zrobić 8-9. Bułki pięknie wyrastają, są puszyste i syte. Niestety mi opadły na drugi dzień.
Składniki: 6 jajek, 250 g mascarpone, 100 g startego na drobnych oczkach sera mozzarella, 50 g babki jajowatej, łyżki mielonego siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia.
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na10-15 min, aby babka jajowata zawiązała ciasto. Mokrymi dłońmi uformuj okrągłe bułki. Piecz przez 30 min w temp. 180 stopni. Jeśli ciasto będzie za mocno kleiło się do dłoni, to zostaw je jeszcze na 10-15 min.
Źródło: Kuchnia Braci Rodzeń Ł . i M. Rodzeń