Składniki: 1 bulwa selera, 1 puszka białej fasoli, 1 cebula, 1,5 l. wody lub bulionu, ok. 100 ml śmietanki 18% lub gęstego jogurtu naturalnego, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku, orzechy laskowe do posypania, olej lub oliwa.
Seler i cebulę oczyść i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj seler, liście laurowe i ziela angielskie; posyp solą i pieprzem. Smaż ok. 5 min. Wlej wodę lub bulion i gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy fasolkę. Gotuj jeszcze 5 min. Wyjmij liście laurowe i ziela angielskie. Zupę zblenduj, wymieszaj z jogurtem lub śmietanką. Dopraw do smaku. Zupę podawaj posypaną orzechami i skroploną oliwą. Ja do zupy dodałam pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku.
Na podstawie książki Vege Bez zobowiązań J.Charles