Prosty sos pomidorowy, delikatnie klopsiki i makaron to idealny na obiad dla całej rodziny!
Składniki: 450 g mięsa mielonego, 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 1 bułka, 1 jajko, sól, pieprz, oregano, mleko, olej do smażenia, ok. 300 g makaronu.
Cebule obierz i drobno posiekaj. Bułkę namocz w mleku. W misce wymieszaj mięso z odciśniętą bułką, jajkiem, solą i pieprzem. Uformuj klopsiki i podsmaż na rozgrzanej patelni.
Na tej samej patelni usmaż cebulkę, wlej pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem oraz oregano. Do puszki od pomidorów wlej trochę wody, przemieszaj nią i wlej na patelnię do sosu. Duś na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie włóż usmażone klopsiki i całość duś ok. 10 min. pod przykryciem. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Klopsiki podawaj z makaronem.
Ceramika autorstwa Inżynier Sowa.