Zimą, kiedy ma mamy świeżych warzyw warto sięgać po mrożonki. Ja dziś przygotowałam pyszną zupę na mrożonych warzywach. A czy Wy korzystacie z mrożonek? Ja tak, ale bardzo rzadko 🙂
Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię z przyprawą orientalną, 180 g tofu, 100-120 g makaronu ryżowego lub z fasoli mung, pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy, sól i pieprz do smaku, ok. 1 litra wody, 1/4 szklanki mleka kokosowego, sól i pieprz do smaku.
Do garnka wlej wodę, wsyp przyprawy i mieszankę warzywną. Do mieszanki dodawana jest mieszanka przypraw -ja wsypałam połowę. Gotuj ok. 10 min. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Do garnka wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 2-3 min. Zupę dopraw do smaku. Tofu pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zupę podawaj z makaronem, tofu i ulubionymi ziołami, np bazylią, natką pietruszki lub kolendrą.
Makaron z fasoli mung, sól marka, pieprz od Radix-Bix.