To cytrynowe ciasto z cukinią jest ostatecznym dowodem na to, że cytryna i cukinia pasują do siebie! Idealnie wilgotne i niezaprzeczalnie pyszne ciasto, które sprawi, że wrócisz po jeszcze jeden kawałek. Doskonały sposób na wykorzystanie mojej ostatniej cukinii z ogrodu!
Składniki: 300 g mąki pszennej (u mnie owsiana), 200 g cukru trzcinowego, 150 ml oleju, 2 średnie jajka, skórka otarta z cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki ziaren maku, 1/2 łyżeczki soli, 350 g cukinii, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Najpierw zetrzyj cukinię na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj pół łyżeczki soli, przemieszaj i odstaw. W misce roztrzep jajka, wlej olej, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Na koniec zmiksuj wszystko dokładnie do połączenia składników. Do mokrych składników dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość jeszcze raz zmiksuj. Dodaj też dwie łyżki ziaren maku. Cukinię mocno odciśnij i także wmieszaj w masę na ciasto. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 50 – 60 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Cukier trzcinowy, mak, mąka owsiana od Radix-Bis.
Przepis z blogu www.inmykitchen.pl