Pomarańczowe ciasto z nutą rozmarynu – miękka i lekka babka jogurtowa.
Składniki: 3 duże jajka, 70 g cukru, 2 łyżki skórki z pomarańczy, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 90 ml soku z pomarańczy, 180 g jogurtu naturalnego, 150 ml oleju, 330 g mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.; lukier: szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z pomarańczy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj cukier ze skórką pomarańczy. Dodaj sok z pomarańczowy i wymieszaj. Do cukru wbij jaja, wlej olej i wymieszaj. Dodaj jogurt, wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszaj do połączenia składników na gładkie ciasto. Ciast przelej do foremki, piecz 35-40 min – do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polej lukrem.