Składniki: 90 g masła, 2 łyżeczki miodu, szczypta szafranu (nie jest konieczny), 2 duże jajka, 75 g cukru, 90 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: 3 łyżki płynnego miodu, 20 g łuskanych pistacji
Masło roztop z miodem i szafranem, odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia. Jeśli chcesz możesz dodać skórkę otartą z pomarańczy, olejek pomarańczowy lub cukier ze skórką z pomarańczy. Na koniec dodaj roztopione masło z miodem i wymieszaj. Ciasto przykryj i na godzinę włóż do lodówki.
W tym czasie przygotuj blaszkę do magdalenek – posmaruj ją olejem lub roztopionym masłem, posyp mąką tak oby wgłębienia były nią pokryte. Nadmiar mąki wysyp. Ciasto przełóż do foremek – do dwóch trzecich wysokości ścianek – ok 1 łyżeczka na 1 foremkę. Lepiej niech ciasta jest mniej – gdy będzie go za dużo będzie rosło poza wgłębienie. Piecz przez 9-10 min. w temp. 200 stopni. Jeśli nie zużyjesz całego ciasta od razu to wstaw je do lodówki. Magdalenki będą gotowe jak będą złocisto-brązowe. Te w kolorze beżowym lub jasnobrązowym też będą upieczone, ale nie wzór może się „nie odbić” lub ciasto może się przyklejać do foremki. Upieczone magdalenki odstaw do przestudzenia i dopiero wtedy wyjmij je z foremek.
Magdalenki możesz ozdobić pistacjami – posmaruj je miodem na stronie ze wzorkiem i posyp posiekanymi pistacjami.