Robicie sami pasty do chleba? Moja dzisiejsza propozycja (taka trochę pod jutrzejszego śledzika 😉 ) to śniadaniowa pasta z wędzonego pstrąga z twarogiem. Taka pasta ne wymaga żadnych większych umiejętności kulinarnych – nawet proporcje składników możemy dowolnie modyfikować według własnych smaków i mamy pewność co jest w środku. Pstrąga można wymienić na makrelę, twaróg wymieszać z fetą, a zamiast koperku użyć szczypiorku 🙂
Składniki: 1 wędzony pstrąg, 250 g twarogu, 4-5 łyżek majonezu, pęczek koperku, sól i pieprz do smaku.
W misce umieść kawałki wędzonego pstrąga (bez skóry i ości), twaróg i majonez. Całość ugnieć widelcem lub zblenduj. Tak powstałą pastę doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z siekanym koperkiem. Dekorujemy świeżym koperkiem i podajemy z chrupiącym pieczywem.