Wegetariański jednogarnkowy obiad
Składniki: 150 g komosy ryżowej, 800 ml passaty pomidorowej, pół dyni piżmowej, 2 średnie marchewki, 2 papryki (u mnie żółta i zielona), 2małe cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/4 szkl. wody, masło klarowane, przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, papryka słodka, proszek z czarnego czosnku.
Cebulę, marchewki i dynie obierz. Warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć cebulę, marchewkę i paprykę; posyp solą i pieprzem i smaż ok. 5 min. Dodaj czosnek, dynię i cukinie. Wymieszaj i smaż kilka minut. Dodaj nieugotowaną komosę ryżową, wymiesza i smaż przez kilka minut. Wlej wodę, przykryj patelnię i i duś 5 min. Wlej passatę pomidorową (ja butelkę płuczę odrobiną wody i wlewam ją na patelnię), całość posyp solą, pieprze, papryką, oregano i proszkiem z czarnego czosnku. Wymieszaj, przykryj patelnię o gotuj ok 15 min, aż komosa się ugotuje a warzywa będą miękkie. Danie przemieszaj, dopraw do smaku.