Świąteczny kompot jabłkowo cynamonowy z anyżem

Składniki: 4 jabłka, 4 dag miodu, 10 suszonych śliwek, 1 banan, 1 pomarańcza, 2 dag imbiru, 1/4 laski wanilii, 20 dag cukru trzcinowego, 4 goździki, 1 kora cynamonu, 2 gwiazdki anyżu.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Jabłka umyj, odłóż jedno, i pokrój na ćwiartki, ułóż na blasze polej miodem i zapiekaj 20 min. Do garnka włóż śliwki, kawałki obranego banana, sparzoną i pokrojoną w plasterki pomarańcze, kawałek imbiru oraz miąższ z wanilii. Wsyp cukier i wlej 1,5 l wody. Zagotuj. Wrzuć goździki, cynamon i anyż. Dodaj pieczone kawałki jabłek. Kompot gotuj pod przykryciem 20 min. Odstaw do następnego dnia. Odcedź owoce i przyprawy. Rozlej do szklanej i udekoruj plasterkami jabłka.