Każdy ma swoją ulubioną wersję ciasteczek. Czy są te kruche czy ciągnące, wszystkie są pyszne 🙂
Składniki: 200 g masła, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru, kilka kropel ekstraktu waniliowego, 1 jajko, szczypta soli, tabliczka gorzkiej czekolady, 150 g mąki owsianej lub żytniej, 100 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej garść daktyli.
Masło wymieszaj z cukrem wanilią i jajkiem. Dodaj mąkę z solą, pokrojoną czekoladę i pokrojone orzechy. Do ciasta można dodać garść pokrojonych orzechów. Wszystko wymieszaj. Uformuj 16 kulek i wstaw je do lodówki na całą noc. Po tym czasie piecze w temp. 180 stopniach przez 8-10 min.
Mąka owsiana, brązowy cukier, daktyle, mąka tortowa od Radix-Bis.
Przepis od Rachel Khoo.