Te gofry zrobiłam na mące z ciecierzycy, ale równi dobrze sprawdzi się mąka jaglana lub owsiana. Ja przygotowałam gofry na wytrawnie z jajkiem, śledziem i marynowanym patisonem. Gofry można przygotować na słodko – zamiast soli i pieprzu dodaj 2-3 łyżki cukru. Zamiast gofrów można przygotować placki. Należy wtedy dać 50-70 g maślanki mniej.
Składniki: 2 jajka, 400 ml maślanki, 100 g mąki z ciecierzycy lub jaglanej, duża szczypta proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli i pieprzu (w wersji słodkiej 3-4 łyżki cukru), olej; do podania jajko na twardo, śledzie, marynowany patison.
Białka ubij na sztywno. Maślankę wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą i pieprzem. Do masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Gofrownicę nagrzej i posmaruj olejem. Smaż gofry na rumiano – czas zależy od gofrownicy (u mnie wystarczył minuta). Jeśli trzeba to co drugą partię gofrów nasmaruj gofrownicę olejem. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mąka z ciecierzycy od Radix-Bis. Talerze wykonane przez Inżynier Sowa.