Prosty przepis na donaty z dyni polane lukrem z brązowego cukru. Idealne na łatwe i pyszne jesienne słodkości.
Sezon na dynię w pełni i trzeba go godnie wykorzystać 😉 Co roku robię kilka swoich starych przepisów jak zupa czy budyń oraz kilka nowości. W kuchni nie może być nudno 🙂 Tegoroczną nowością są dyniowe donaty. Ich przygotowanie zajmie niecałe 30 min. Są miękkie i bardzo proste. Idealne na jesienne popołudnie z kawą 🙂
Składniki: 3 jajka, 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 1-2 łyżeczki cynamonu, pół szklanki oleju lub oliwy, 3/4 szkl. brązowego cukru, 1 szklanka puree z dyni, 50 ml mleka.
Lukier: 3/4 szkl. brązowego cukru, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka masła, 60 ml mleka.
Wszystkie składniki na donaty wymieszaj. Masę przełóż do foremek i piecz 11 min w temp. 180 stopni. Z podanych proporcji wychodzi 16 donatów.
Można też zrobić babeczki – piecz 15-20 min w temp. 180 stopni.
Przygotuj lukier. Do rondelka wsyp brązowy cukier, masło i mleko. Gotuj na małym ogniu do roztopienia się cukru, wsyp cukier puder dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 min. W przygotowanym lukrze namocz donaty. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę mleka.
Brązowy cukier i mąka tortowa od Radix-Bis.