Wielka, piękna i pyszna. Dynia. Zupę krem z dyni robię kilkanaście razy w roku, ale o tej porze roku smakuje najlepiej. A szczególnie, jeśli użyjemy własnej wyhodowanej dyni 🙂
Składniki: pół średniej dyni, 2 żółte pomidory, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki czerwonej czubricy (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku, oliwa, woda lub rosół; dodatkowo natka pietruszki, kiełki quinoa, płatki chilli.
Na blaszce układam pokrojoną dynię, pomidory i przekrojoną na pół marchewkęi skraplam oliwą. Piekę ok. 25 min w temp. 190 stopni. Z pomidorów ściągam skórkę. Upieczone warzywa przekładam do garnka, dodaję czosnek, czerwoną czubricę, sól i pieprz. Wlewam tyle wody, aby przykryły warzywa i blenduję. Zupę doprawiam do smaku. Podaję posypaną natką pietruszki, kiełkami quinoa i płatkami chilli.
Sól, pieprz, czerwona czubrica, kiełki quinoa od Radx-Bis.