Składniki: 500 g schabu, 250 g pieczarek, 1 papryka, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, puszka pomidorów drobno krojonych w puszcze lub 0,5 l. passaty pomidorowej, pół szklanki wody, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku, natka pietruszki.
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w półplasterki, schab pokrój w kostkę, paprykę w małe paski, czosnki drobno posiekaj. Na dużej patelni usmaż cebulę z pieczarkami doprawiając solą i pieprzem. Pokrojone mięso posyp solą i pieprzem i dodaj do pieczarek. Smaż ok. 10 min. Wlej wodę i dodaj pomidory z puszki oraz paprykę i paprykę w proszku. Całość duś pod przykryciem ok. 30 min., mieszając od czasu do czasu. Całość dopraw do smaku i posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.