Kitchari to klasyczna ajurwedyjska potrawa, uznawana za „boskie danie” stanowiące pokarm dla duszy i ciała. To pyszny jednogarnkowy posiłek z fasolki mung, ryżu basmati z dodatkiem masła klarowanego i przypraw. Ja nie przepadam za ryżem, za to uwielbiam komosę ryżową za jej konsystencję i lekko orzechowy smak. Moja wersja kitchari to połączenie zielonej fasolki mung i komosy z olejem kokosowym i przyprawami.
Składniki: 1/2 szklanki (ok. 70 g) fasoli mung namoczonej przez noc, 1/2 szklanki (ok. 70 g) komosy ryżowej, ½ łyżeczki soli morskiej, 2 łyżki ghee lub oleju kokosowego, 1 łyżeczka nasion gorczycy, 1 ½ łyżeczki nasion kminku, ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, 3 pokruszone strąki kardamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, garść posiekanej kolendry lub pietruszki, sok z limonki do smaku, szczypta czarnego czosnku w proszku, nasiona konopi do posypania.
Fasolę i komosę ugotuj razem do miękkości – mi zajęło to niecałe 15 minut. W międzyczasie na patelni z grubym dnem rozpuść ghee lub olej kokosowy i delikatnie podsmaż przyprawy. Wymieszaj przyprawę z fasolą i komosą ryżową. Dodaj drobno posiekaną kolendrę lub pietruszkę i wyciśnij sok z limonki na kitchari. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp nasionami konopi.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio. Fasola mung, olej kokosowy, sól, morska, pieprz ziołowy, komosa ryżowa i kiełki konopi od Radix-Bis.