Mung Dahl, to wegańskie i bezglutenowe danie indyjskie jest niesamowicie smaczne i pocieszające, super zdrowe i niesamowicie łatwe do zrobienia w domu. Oryginalny dahl to wegańskie i bezglutenowe danie curry, wykonane z suszonego żółtego groszku lub czerwonej soczewicy. Ma obfitą, kremową konsystencję przypominającą owsiankę, która zapewnia doskonały komfort. Napełniony ciepłymi indyjskimi przyprawami, takimi jak kurkuma i kardamon, daal najlepiej podawać na gorąco z ryżem i posypką świeżymi ziołami. Mój dzisiejszy dalh jest z superzdrowej fasoli mung. Fasola mung jest łatwym i lekkim strączkiem. Połączenie zielonej fasoli mung, ziół, przypraw i warzyw tworzy niesamowite danie.
Składniki: 200 g fasoli mung (namoczonej przez noc lub minimum 4 godziny), 2 duże cebule pokrojone w piórka, 2-3 ząbki czosnku pokrojonych w kostkę, kawałek imbiru starty lub drobno pokrojony w kostkę, 2 łodygi selera pokrojone w drobną kostkę, 4 duże garści zieleni, np. szpinak, jarmuż, sałata posiekana, ok. 0,8 – 1 l. litra gorącego domowego wywaru z kurczaka lub gorącej wody – możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego czy wolisz dahl gęstszy czy rzadszy, 1 łyżka oleju kokosowego, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, około 2 duże szczypty soli, 2 duże szczypty czarnego pieprzu, 1 łyżeczka zmielonego kminku, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, czarny sezam i nasiona konopi do posypania,
Odcedzoną i opłukaną fasolkę ugotuj w bulionie lub wodzie. W międzyczasie na suchej patelni podsmaż przyprawy przez 1 minutę na średnim ogniu, aż zaczną pachnieć – ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj olej kokosowy (lub masło) wsyp cebulę i smaż przez 10 minut do miękkości – od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek i imbir i smażyć przez kolejne 5 minut na małym ogniu. W połowie czasu gotowania fasoli mung dodaj pokrojony seler oraz smażoną cebulę z przyprawami. Dodaj proszek czarnego czosnku, sól i pieprz i gotuj pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu / wody i zamieszaj na dnie naczynia, aby zapobiec przypaleniu. Jeśli używasz jarmuż lub „twardszych” zielonych liści, dodaj je teraz, a jeśli używasz szpinak lub sałatę dodaj je na sam koniec. Gotowy dahl posyp czarnym sezamem i nasionami konopi.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio. Fasola mung, sól ziołowa, olej kokosowy, pieprz ziołowy, czarny sezam, nasiona konopi od Radix-Bis.