Pieczony kurczak to zawsze dobry wybór na rodzinny. Soczyste mięso z chrupiącą skórką, do tego pyszna sałatka i nic więcej nie potrzeba. Jest łatwy do wykonania, a z resztek mięsa można przygotować sałatkę.
Składniki: 1 kurczak, 200 g kuskus perłowego, kilka korniszonów, pół czerwonej papryki, kilka oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, szczypiorek.
Kurczaka posyp solą i pieprzem, nadziej na szpikulec i grilluj na rożnie. Jeśli Twój piekarnik nie ma takiej funkcji to upiecz go – ok. 2 godzin.
Kuskus ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i wlej odrobinę oliwy lub oleju, żeby się nie sklejał. Warzywa pokrój i wymieszaj z kuskusem, Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem. Upieczonego kurczaka podawaj z przygotowaną sałatką z kuskusu.
Kuskus perłowy, pieprz ziołowy, sól smakowa od Radix-Bis.