Tofu to zdrowe i pyszne źródło białka i żelaza. Można je przyrządzać na wiele sposobów, na słodko i na słono. Dziś przepis na sycące muffinki z tofu i jabłkami, idealne na śniadanie.
Składniki: 100 g tofu, 2 jabłka, 2 jajka, 220 g mąki pełnoziarnistej, 2 łyżki miodu (ja użyłam cytrynowego), 1 starta na małych oczkach marchewka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu.
Tofu, jaja, miód i jedno jabłko zmiksuj na gładką masę, a następnie wymieszaj z marchewką, mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Przełóż do foremek na muffinki. Na wierzch połóż plasterki drugiego jabłka. Piecz 30 min w temp. 170 stopni.
Użyty w przepisie miód cytrynowy od Wcinaj miód.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki „Tylko tofu” A. Wasiliev