Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Portfolio
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Portfolio
  • Współpraca
Bez kategorii ~ Dania śniadaniowe i przekąski ~ Warzywa i owoce ~ Wegańskie i wegetariańskie

Przetwory z cukinii, kabaczki i patisona

21 sierpnia 2020
Przetwory z cukinii, kabaczki i patisona
fb-share-icon
Tweet


Kiszony patison

Zalewa: 1 litr ciepłej wody i 1 kopiasta łyżka soli. Patison, 1 marchewka, korzeń chrzanu, koperek, ziele angielskie, czosnek.

Patisona kroję w półplasterki, marchewkę w krążki, czosnek obieram. Do słoika wkładam kawałek korzenia chrzanu, 3 ziarenka ziela angielskiego, koper, 3-4 krążki marchewki i patison. Do słoików wlewam zalewę zakręcam. Po dwóch dniach nadaje się do zjedzenia.

Sałatka z cukinii, papryki i cebuli.

Składniki: 4 kg cukinii, 1 kg czerwonej papryki, 1 kg cebuli, 9 szkl. wody, 3 szkl. soli.

Zalewa: 3,5 szkl. wody, 2 szkl. octu, 3 szkl. cukru – zagotuj do rozpuszczenia cukru.

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w większą kostkę, cukinię w grubsze pół plasterki. Warzywa zalej wodą z solą i odstaw na 3 godziny. Co  jakiś czas wszystko przemieszaj. Po 3 godzinach zlej wodę, Warzywa przełóż do słoików i wlej do nich przygotowaną zalewę. Słoiki pasteryzuj 5 min.

Kabaczek z kurkumą

Składniki: 2 duże kabaczki, 3 szkl. cukru, 3 szkl. wody, 2 szkl. octu, 1 łyżka kurkumy, 1/4 główki czosnku, koperek, ziele angielski, 1 łyżka soli.

Kabaczki obrać, wydrążyć środek. Pokroić wzdłuż na grubsze słupki. Do słoików wkładać, ziele angielskie, czosnek, koper i kabaczki. ZALEWA: Do rondla wlać wodę, zagotować. Do zagotowanej wody dodać ocet,cukier, kurkuma, sól. Zagotować zalewę. Gotową zalewą zalać kabaczki, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 min.

Plastry cukinii w oliwie z tymiankiem i czosnkiem

5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm, sól.
Zalewa: 3/4 szklanki oleju lub oliwy (ja użyła oleju kujawskiego rozmaryn, oregano, bazylia),  5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 1/3 łyżeczki soli morskiej, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czubricy zielonej, 5 gałązek tymianku – tylko listki.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Solimy i odstawiamy na godzinę, a następnie na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii układamy na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oleju. Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni, olej i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów.

Czubrica zielona, sól morska, pieprz ziołowy od Radix-Bis.

fb-share-icon
Tweet


cukinia do słoikówcukinia na zimęcukinia w olejukabaczek. kabaczek na zimępatisonpatison kiszonyprzetworyprzetwory na zimęsłoikispiżarnia

Related Posts

Warzywna zupa z patisonem i fasolką

Warzywna zupa z patisonem i fasolką

W tym roku dostałam dwa krzaczki patisona. To warzywo pierwszy raz zagościło u mnie w ogórku i już wiem, że co roku będę go uprawiać. Patisony są delikatne w smaku, podobne do cukinii. A dziś przepis na warzywną zupę z patisonem w roli głównej. Po przepis zapraszam na bloga.

Bigos z patisona

Bigos z patisona

Bigos z patisona to mój kolejny pomysł na to warzywo. Ten przepis nie ma nic wspólnego z tradycyjnym bigosem z kapusty, ale smakuje również wyśmienicie.

Potrawka z patisona, cukinii i papryki

Potrawka z patisona, cukinii i papryki

Kosmiczne warzywo – patison. Ze względu na specyficzny kształt, często kojarzony jest z obiektem kosmicznym czy falującym dyskiem. Trzeba jednak przyznać, że dzięki takiej formie patisony urzekają nie tylko jako dodatek do dania. Doskonale sprawdzą się jako domowa dekoracja – na stole, parapecie czy tarasie. Patison uznany za warzywo o wyjątkowo niskiej kaloryczności i jednocześnie lekkostrawne. U mnie patison trafił do gara z papryką, cukinią i pomidorami.


Migdałowe ciasteczka Nigelli Lawson
Odrywany chlebek z pesto

1 thought on “Przetwory z cukinii, kabaczki i patisona”

  • Robertmop2145 pisze:
    26 stycznia 2022 o 17:40

    „Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes which will make the greatest changes. Many thanks for sharing!”
    https://nowost-post-ri.ucoz.org

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Gulasz wołowy duszony w piwie
    In Gulasz
    1 lipca 2025
  • Ciastka z kawałkami czekolady
    In Ciastka
    25 czerwca 2025
  • Pity do Grilla
    In Chleby
    19 czerwca 2025
  • Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
    In Ciasta
    19 czerwca 2025
  • Miodowe magdalenki z pistacjami
    In Ciastka
    17 czerwca 2025

Archiwa

  • lipiec 2025 (1)
  • czerwiec 2025 (11)
  • maj 2025 (8)
  • kwiecień 2025 (15)
  • marzec 2025 (7)
  • luty 2025 (8)
  • styczeń 2025 (14)
  • grudzień 2024 (10)
  • listopad 2024 (18)
  • październik 2024 (18)
  • wrzesień 2024 (7)
  • sierpień 2024 (11)
  • lipiec 2024 (9)
  • czerwiec 2024 (9)
  • maj 2024 (11)
  • kwiecień 2024 (14)
  • marzec 2024 (14)
  • luty 2024 (10)
  • styczeń 2024 (14)
  • grudzień 2023 (10)
  • listopad 2023 (15)
  • październik 2023 (8)
  • wrzesień 2023 (15)
  • sierpień 2023 (10)
  • lipiec 2023 (8)
  • czerwiec 2023 (8)
  • maj 2023 (10)
  • kwiecień 2023 (12)
  • marzec 2023 (11)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.