Kiszony patison
Zalewa: 1 litr ciepłej wody i 1 kopiasta łyżka soli. Patison, 1 marchewka, korzeń chrzanu, koperek, ziele angielskie, czosnek.
Patisona kroję w półplasterki, marchewkę w krążki, czosnek obieram. Do słoika wkładam kawałek korzenia chrzanu, 3 ziarenka ziela angielskiego, koper, 3-4 krążki marchewki i patison. Do słoików wlewam zalewę zakręcam. Po dwóch dniach nadaje się do zjedzenia.
Sałatka z cukinii, papryki i cebuli.
Składniki: 4 kg cukinii, 1 kg czerwonej papryki, 1 kg cebuli, 9 szkl. wody, 3 szkl. soli.
Zalewa: 3,5 szkl. wody, 2 szkl. octu, 3 szkl. cukru – zagotuj do rozpuszczenia cukru.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w większą kostkę, cukinię w grubsze pół plasterki. Warzywa zalej wodą z solą i odstaw na 3 godziny. Co jakiś czas wszystko przemieszaj. Po 3 godzinach zlej wodę, Warzywa przełóż do słoików i wlej do nich przygotowaną zalewę. Słoiki pasteryzuj 5 min.
Kabaczek z kurkumą
Składniki: 2 duże kabaczki, 3 szkl. cukru, 3 szkl. wody, 2 szkl. octu, 1 łyżka kurkumy, 1/4 główki czosnku, koperek, ziele angielski, 1 łyżka soli.
Kabaczki obrać, wydrążyć środek. Pokroić wzdłuż na grubsze słupki. Do słoików wkładać, ziele angielskie, czosnek, koper i kabaczki. ZALEWA: Do rondla wlać wodę, zagotować. Do zagotowanej wody dodać ocet,cukier, kurkuma, sól. Zagotować zalewę. Gotową zalewą zalać kabaczki, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 min.
Plastry cukinii w oliwie z tymiankiem i czosnkiem
Zalewa: 3/4 szklanki oleju lub oliwy (ja użyła oleju kujawskiego rozmaryn, oregano, bazylia), 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 1/3 łyżeczki soli morskiej, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czubricy zielonej, 5 gałązek tymianku – tylko listki.
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Solimy i odstawiamy na godzinę, a następnie na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii układamy na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oleju. Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni, olej i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów.
Czubrica zielona, sól morska, pieprz ziołowy od Radix-Bis.
„Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes which will make the greatest changes. Many thanks for sharing!”
https://nowost-post-ri.ucoz.org