Burgery z czerwonej soczewicy i kaszy jęczmiennej
Składniki: 250 g suchej soczewicy czerwonej, 100 g suchej kaszy jęczmiennej, 100 g pieczarek, pół czerwonej papryki, pół cebuli, 2-3 łyżki nasion słonecznika, 2 łyżki oleju, szczypiorek, przyprawy: garam masala, pieprz, kurkuma, sól.
Kaszę i soczewicę ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem (można w jednym garnku). Po ugotowaniu odcedzić (tak,żeby było jak najmniej wody). Słonecznik podprażyć na suchej patelni i dodać do garnka z kaszą i soczewicę. Warzywa i pieczarki posiekać, poddusić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, następnie dodać do kaszy. Całość doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia. Z powstałej masy ulepić 8 burgerów i piec przez ok. 30 minut w 200*C. Podawać z ulubioną surówką.
Czerwona soczewica, sól ziołowa, słonecznik od Radix-Bis
Przepis od Efekt Centrum Dietetyczne