To ciasto dla wszystkich Katarzynek i kolejarzy z okazji Naszego Dnia 🙂 Ciasto jest idealne na jesienną porę, a raczej zimę jesienią 😀 Soczyste kawałki jabłek, chrupiąca posypka i do tego czekolada – czego chcieć więcej 🙂
Składniki: 3 duże jabłka, 200 g masła, 300 g mąki, 200 g cukru, 100 g czekolady, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 g kakao.
Kruszonka: 120 g mąki, 80 g cukru, 80 g zimnego masła.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Okrągła blaszkę (26cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w średnią kostkę. Czekoladę posiekaj. W misce utrzyj masło z jajkami i cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakaem i dodaj masy jajecznej. Wlej mleko i wymieszaj. Na koniec dodaj 3/4 jabłek i czekoladę. Wymieszaj. Masę przełóż do foremki. Na wierz posyp resztę jabłek.
Zrób kruszonkę – ugnieć masło z mąką i cukrem, a następnie posyp nią ciasto.
Ciasto piecz 45-50 min – do suchego patyczka.