To idealna zupa na chłodne dni. Sprawdzi się na obiad jak i na kolację.
Składniki: 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 250 g tortellini z ricottą lub z szynką, 4 szklanki bulionu, 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę, 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę, 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę, 1 szkl. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, 100 ml śmietanki 18%, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka pieprzu, sól, plastry wędzonego boczku.
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż warzywa. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż 2 min. Wlej bulion, wsyp przyprawy i gotuj ok. 10 min. Wrzuć tortellini i gotuj zupę tyle ile wynosi czas gotowania makaronu. Pod koniec gotowania wrzuć pomidory. Wlej śmietankę i wymieszaj. Zupę dopraw do smaku. Podawaj z natką pietruszki i usmażonym boczkiem. Do zupy możesz dodać szpinak. oraz ser: porwaną mozzarellę lub starty parmezan.