Na pulpety: 400 g białej ryby (ja użyłam dorsza), 1 bułka, 1 jajko, 1 łyżka posiekanego koperku, po pół łyżeczki soli i pieprzu, 1/4 brokuła.
Na sos: 1 łyżka mąki, , łyżka oleju, 2 płaskie łyżki śmietany 18%, ok. 700 ml wody, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanego koperku.
Bułkę namocz w wodzie i odciśnij. Mięso ryby zmiksuj. W misce wymieszaj rybę z bułką, jajkiem, koperkiem, brokułem, solą i pieprzem. Uformuj klopsiki i włóż ja blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Klopsiki piecz w temp. 170 stopni przez 20 min.
Przygotuj sos – w garnku rozgrzej olej. Wsyp mąkę i wlej odrobinę wody. Wymieszaj. Cały czas mieszając wlewaj wodę. Do sosu dodaj śmietankę, wsyp sól i pieprz. Sos gotuj przez kilka minut i dopraw do smaku. Do sosu włóż upieczone klopsiki i koperek i gotuj je kilka minut.
Klopsiki rybne najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i smażonymi buraczkami 🙂