Ta sałatka to hit!. Jest idealna na wiosenne lekkie kolacje, wakacyjne pikniki i dodatek do dań z grilla. Chrupiące ziemniaki i rzodkiewki, delikatne szparagi, groszek, świeże zioła i pyszny sos.
Składniki: 2 pęczki szparagów, 6 średnich ziemniaków, pół pęczka rzodkiewek, 2 ogórki gruntowe, garść zielonego groszku mrożonego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu nat., 1 łyżeczka musztardy, pół łyżeczki pieprzu, duża szczypta soli, duża szczypta proszku z czarnego czosnku, koperek lub natka pietruszki.
Wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą, solą i pieprzem oraz proszkiem z czarnego czosnku. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i pokrój w większą kostkę. Połóż je na blaszce co pieczenia, polej olejem lub oliwą i posyp solę i pieprze. Przemieszaj. Piecz je w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 min, aż zaczną się rumienić. Szparagi ugotuj razem z groszkiem i odcedź. Szparagi pokrój w 2 cm paski. Ogórki obierz i pokrój w półplasterki. Rzodkiewki pokrój w krążki. W misce wymieszaj warzywa i polej je sosem. Sałatkę posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.