Przepis na te gofry pochodzi z książki „Drożdżowe love” autorstwa Marzeny Szkodzińskiej. Gofry są przepyszne i długo zachowują chrupkość.
Składniki: 360 g mąki pszennej, 10 g suchych drożdży lub 20 świeżych, 2 jajka, 30 g cukru, 600 ml mleka, 120 g masła, szczypta soli, ulubione dodatki.
Mleko podgrzewaj w garnku wraz z masłem, aż masło się rozpuści. Do miski wkrusz drożdże i wlej ciepłe mleko z masłem, wymieszaj. dodaj jajka, cukier, sól i wyrób ciasto. Miskę przykryj ściereczką na 40 min (ja ostawiłam na 20 i było ok 😉 ). Gofry smaż na rozgrzanej gofrownicy – mi zajęło po 2 min.
Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie to cukier puer, truskawki i borówki.