Łatwe, domowe, mini bułeczki jogurtowe nadziewane pysznym serkiem
Przepis jest bardzo prosty. Możne je zrobić bez użycia miksera, nie ma tu drożdży, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Bułeczki długo zachowują świeżość i świetnie nadają się do zabrania ze sobą do pracy lub do lunchboxa do szkoły dla dzieci. Bułeczki można przygotować w wersji wytrawnej i słodkiej. Ja zrobiłam je na wytrawnie – z serkiem Apetina z Pesto i rukolą, a do szkolnego boxa zapakowałam jeszcze warzywa.
Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli, 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego, 1 opakowanie serka kremowego Apetina pesto i rukola pokrojonych na 8 kostek, 1 ubite białko jajka, dodatki do posypania: sezam, mak, siemię lniane, płatki czosnku suszonego, płatki cebuli suszonej. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni C. Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia.W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jogurt i wymieszaj widelcem lub szpatułką, aż dobrze się połączą. Masa na początku będzie wyglądać jak małe okruszki. Blat lekko oprósz mąką i wyjmij ciasto z miski. Zagniataj ciasto kilka razy, aż będzie lepkie, ale nie kleiste-ciasto nie powinno zostawiać ciasta na dłoni przy odrywaniu. Jeśli ciasto za mocno się klei należy dodać trochę mąki. Ciasto podziel na 8 równych kulek. Każdą kulkę spłaszcz, tworząc koła, a następnie na każdej połóż porcję serka. Ciasto dobrze sklej i uformuj kulę, połóż na blaszkę. Bułeczki posmaruj jajkiem i jeśli chcesz posyp wybranymi ziarenkami. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 25 minut. Przed jedzeniem ostudzić co najmniej 10 minut.
#ApetinaGotowaDoDania #ZacznijTworzycZapetina #lunchbox #prepmeals
Przepis z książki: „skinny taste MEAL PREP” Gina Homolka.
In what situations or occasions does the article suggest these mini bułeczki can be enjoyed, aside from lunchboxes and school snacks?