Ciasto Red Velvet to typowe amerykańskie ciasto. Bardzo pięknie się prezentuje i można zrobić je na różne okazje, np. Walentynki, rocznicę ślubu lub tak jak ja dla dzieci do Przedszkola z okazji Dnia Niepodległości 🙂 Ciasto jest proste do zrobienia i niesamowicie miękkie, delikatne, wilgotne.
Składniki:350g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 220g miękkiego masła, 3 jajka, 200g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 200ml maślanki, 1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego); dodatkowo 300 ml śmietanki 30%, 3-4 łyżki cukru pudru.
W jednej misce wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Do masy jajecznej, cały czas mieszając, dodawaj na przemian mąkę i maślankę. Na koniec wlej ocet i wymieszaj. Ciasto przełóż do dwóch foremek 21 cm lub jednej 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 2 foremki 30-35 lub jedną 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjmij z foremki, zdejmij papier do pieczenia. Wierzch ciasta wyrównaj nożem. Odcięte ciasto pokruszyć do miseczki lub zblenduj. Jeśli piekłaś ciasto w jednej foremce przetnij je w poziomie na pół.Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Wierzch i boki ciast posmaruj kremem. Wierzch tposyp pokruszonym ciastem. Ja dodatkowo okruszki ciasta wymieszałam z wiórkami białej czekolady.
Przepis z bloga www.malacukierenka.pl