Pyszna sycąca zupa z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki: 900 g pomidorów koktajlowych, 225 g fety, 60 ml oliwy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 l. bulionu/rosołu, 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku, kilka listków bazylii, sól i pieprz pół łyżeczki czerwonej czubricy (opcjonalnie), do podania makaron, ziemniaki, pieczywo.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. do dużego naczynia żaroodpornego wsyp pomidorki. Wlej 50 ml oliwy, posyp solą i pieprze, i wymieszaj. Włóż fetę i delikatnie przemieszaj. Piecz 35-40 min. Na średnik ogniu podgrzej resztę oliwy i usmaż pokrojoną cebulkę wraz z czosnkiem i tymiankiem, doprawiając solą, pieprzem i czubricą. Wlej rosół i gotuj ok. 5 min. Do rosołu wrzuć upieczone pomidorki wraz z fetą i sokami z naczynia do pieczenia. Wmieszaj bazylię i gotuj wszystko na małym ogniu ok. 10 min. Jeśli chcesz podać zupę z makaronem wrzuć do niej suchy makaron i gotuj tyle i ile potrzeba, aby makaron był gotowy. Ja podałam zupę z bułką orkiszową.
Sól ziołowa, pieprz ziołowy i czerwona czubrica od Radix-Bis.
Przepis pochodzi z książki „Tak gotuje TikTok”