Składniki: cukinia (ok. 380 g), 1 opakowanie sera halloumi (220g), 2 jajka, 2-4 łyżki mąki (ja użyłam owsianej), 1 łyżeczka posiekanego oregano (można użyć tymianku, szczypiorku lub koperku), po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 15 min. Po tym czasie dobrze ją odciśnij i przełóż do miski. Ser zetrzyj również na tarce o grubych oczkach i dodaj do cukinii. Do miski z serem i cukinią dodaj jajka, mąkę, oregano oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i kładź po jednej łyżce masy. Każdy placuszek lekko rozpłaszcz przy pomocy łyżki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Ja podałam placki z jogurtem.