Sycąca, pełna smaku zupa z białej fasoli. Ta kremowa zupa z białej fasoli jest idealnym posiłkiem w chłodne dni. Jest łatwa do zrobienia i smakuje niesamowicie. Ja podałam ją z natką pietruszki i pieczywem czosnkowym.
Składniki: 1 szklanka fasoli lub 2 puszki fasolki, 1 cebula, 5 kartofli, 2 ząbki czosnku, masło klarowane, pół opakowania włoszczyzny, 1-1,5 litra rosołu lib wody, sól, pieprz do smaku. Do podania pieczywo, grzanki, natka pietruszki.
Fasolę moczymy przez noc, rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Obrane kartofle, cebulę, czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy włoszczyznę, zalewamy rosołem lub wodą, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy. Podajemy z grzankami i natką pietruszki.