Pyszna zupa ogórkowa. W sumie to warzywna z kiszonymi ogórkami 🙂 dodatkiem do zupy są klopsiki z kaszy orkiszowej. Te klopsiki to idealny dodatek nie tylko do zupy ale i gulaszu, dania obiadowego, sałatek.
Składniki: 5 ogórków kiszonych, 1 korzeń pietruszki, pół bulwy selera, 1 cebula pieprz, 800 ml bulionu, kilka ząbków czarnego czosnku (opcjonalnie), koperek.
oczyszczony seler i pietruszkę pokroić w słupki lub kostki (wedle upodobania). Cebule pokroić w piórka. Na oliwie podsmażyć pokrojone warzywa. Wlać bulion, gotować ok. 20 min. Po tym czasie dodaj starte ogórki wraz z sokiem i gotuj jeszcze 10 min. Zupę dopraw pieprzem, wsyp ząbki czosnku, posyp koperkiem. Zupę podawaj z klopsikami z kaszy orkiszowej – przepis poniżej.
Klopsiki orkiszowe.
Składniki: 100 g kaszy owsianej, sól, pieprz, 1 cebula, pół łyżeczki oregano, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie).
Kasze ugotuj.Cebulkę posiekaj. Połowę ugotowanej kaszy zmiksuj z cebulką i oliwą. Zmiksowaną kaszę wymieszaj z pozostałą kaszą i proszkiem z czarnego czosnku. Nawilżonymi lub natłuszczonymi dłońmi uformuj kuleczki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor – ok. 10 min.
Zamiast kaszy orkiszowej można użyć kaszy gryczanej lub bulgur.
Proszek i ząbki z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.