Czekolada – słodka czarna kusiecielka 🙂 Mój synek za nią przepada, nie znam większego smakosza czekolady od niego 😀 Wczoraj miał urodziny i zamiast toru, zrobiłam dla niego brownie.
Składniki: 300 g czekolady, 300 g masła, 5 jajek, 350 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 40 g cukru.
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-35 min w temp. 180 stopni.
Brownie możesz polać czekoladą lub posypać kakao.