Lazania w wersji wegańskiej. Średnio przepadam za tradycyjną lazanią. Jednak miałam ochotę na danie w podobnym stylu. Makaron Zastąpiłam selerem i batatem. Mięso – sosem pomidorowym z soczewicą oraz pieczarkami. Nie dodałam sera, jednak jeśli skusisz się z zrobienie tej wersji lazanii, to można między warstwami i na wierz posypać ser.
Seler wart jest poświęcenia odrobiny czasu. Jest pyszny, ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dziś jako makaron, można zrobić z niego pyszne surówki, zupę, chipsy. Pieczony i podany z ulubionym sosem jest wyśmienity 🙂
Zastąpienie makaronu lasagne cienko pokrojonym selerem czy innym warzywem korzeniowym to świetna sztuczka, której niestety nie wymyśliłam 😉 Istnieje wiele przepisów, np w wersji z podwójnym kremem Gordona Ramseya czy Sarah Britton z dynią piżmową. Nie wiem czy to danie tak naprawdę można nazwać lazanią, czy bardziej warzywną zapiekanką. Ze względu na warstwy warzyw i sosu, podanie jak warstwy makaronu i mięsa, myślę, że lazania też tu pasuje 🙂 Niezależnie od nazwy, danie jest bardzo smaczne i idealne na chłodniejsze dni.
Sos Pomidorowy z soczewicą: 1 łyżka oleju kokosowego, masła lub oliwy z oliwek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów, 1 szklanka soczewicy, pół szkl. wody, sól morska i pieprz do smaku, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, pół łyżeczki suszonych pomidorów z ziołami w proszku.
Warstwa do przełożenia: 1 mały korzeń selera, 1 batat, 1 łyżka oleju kokosowego, masła lub oliwy z oliwek, 200 g pieczarek, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, ok. 20 pomidorków koktajlowych, szczypta kiełków quinoa.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i smaż przez kilka minut. Dodaj resztę składników i wymieszaj, aby się połączyć. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 30 minut, aż soczewica zmięknie, a sos będzie dość gęsty.
Przygotowanie makaronu z selera i batata: dobrze oczyść selera i batata. Pokrój korzenie na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Pokrój go w bardzo cienkie plastry ok. 3 mm.
Przygotowanie grzybów: pieczarki umyj i pokrój w plastry. Rozgrzej olej i usmaż pieczarki doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oleje najpierw połóż plastry selera. Rozłóż połowę sosu pomidorowego z soczewicą. Następnie połóż plastry batata, potem pieczarki i znów warstwę selera. Na koniec nałóż resztę sosu pomidorowego i ułóż pokrojone pomidory na wierzchu, aby przykryć sos pomidorowy. Wstawić naczynie do piekarnika i piec przez 45-50 minut.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.
Soczewica, pieprz, sól, suszone pomidory i kiełki quinoa od Radix-Bis.
Talerzyk autorstwa Inżynier Sowa.
Na postawie przepisu z blogu Green Kitchen